HTML

Webfejlesztés python / Django alapokon

Django - a python alapú framework, amely jelentősen megkönnyítheti az egyszeri fejlesztő életét - már ha hagyja...

Címkék

app (1) django (6) hasznos (3) komment (1) média (1) python (2) rövid (1) struktúra (1) tipp (3) új (1) Címkefelhő

Átírt queryset az svn repositoryban

2008.04.29. 19:05 Roodie

A Django framework, bár még mindig csak 0.9x verziójú, igen stabil már évek óta - köszönhetően a ténynek, miszerint a kezdetektől fogva éles környezetben használják: maga az ljworld.com oldal is az SVN változaton fut.

Azonban az, hogy nem végleges verzió, itt-ott még megmutatkozik - gyakran kerülnek bele a kódba visszafelé nem kompatibilis változtatások. Ez történt hétfőn is, amikor a Django rendszer egyik alapelemének számító queryset modul kapott némi ráncfelvarrást.

Lássuk a ( szerintem ) legfontosabb módosításokat!

1. order_by() - végre megfelelő a szintaxisa, konzisztens a többi résszel. A korábbi változatokban a kapcsolt táblákra az order_by(tabla_neve.mezoneve') formaban kellett hivatkozni; az SVN verzióban ez immár order_by('kulcsmezoneve__mezoneve').

2. Modell öröklődés! Régóta várt dolog, végre megérkezett. Bővebb infó erre.

3. A queryset iterátor metódus ( __iter__() ) nem tölti be automatikusan az összes eredményt - azaz ha pörgetjük az eredményeket egy bizonyos rekordot keresve, akkor, ha a kért adat a queryset elején volt, sok memóriát spórolunk vele.

4. select_related() függvénynek meg lehet adni paraméterként a kért kapcsolatokat. Így feleslegesen nem dolgozik és foglalja a memóriát.

5. Update() metódus querysetekhez - lehetővé válik egy queryset eredményéül kapott rekordok adatait manipulálni:  News.objects.filter(pub_date__year=2007).update(headline='Tavalyi hír')

A további újításokról és változásokról itt lehet bővebben olvasni.

Szólj hozzá!

Címkék: új django

A bejegyzés trackback címe:

https://django.blog.hu/api/trackback/id/tr23447616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása